15 hästorganisationer till storms mot miljökrav

ÖVERGÖDNING. Utredaren Håkan Wåhlstedt tycker att det behövs nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare – men lägger inga egna förslag i sin utredning. Ändå har han lyckats reta upp hela svenska hästnäringen så pass att den gått samman i ett gemensamt irriterat remissyttrande.

Det finns inget skarpt förslag som rör landets hästar i Håkan Wåhlstedts utredning om hur problemen med övergödning ska minska. Det som finns är ett förslag om att regeringen bör ge Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare. Bland annat eftersom hästar ofta inte finns i jordbruksföretagen och därför faller utanför de krav som gäller just jordbruksföretag.

Men trots frånvaron av konkreta förslag, så har Hästsverige rört upp en hel damm i manegen sedan utredningen presenterades tidigare i vintras. Och som en final på det har nu totalt 15 olika organisationer – LRF Häst, flera avelsförbund, ridskolornas branschorganisation och Svenska ridsportsförbundet bland andra – gått samman i ett gemensamt remissyttrande.

"Vi anser att utredningen, på flera ställen, avseende hästhållning, hästverksamheter och hästnäringen i stort, uttrycker sig i svepande ordalag, generaliserar och drar slutsatser på oklara grunder." skriver organisationerna i sitt yttrande.

Login