Staten kan ge ut gröna obligationer

FINANS. Franska staten ska ge ut gröna obligationer. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill inte vara sämre och öppnar för att Sverige kan göra samma sak.

– Allt fler stater visar att man vill agera på den här marknaden. Frankrike har fattar beslut. Och då är det naturligt att vi också tittar på vilka förutsättningar som finns, säger Per Bolund till Altinget.   

På en pressträff på tisdagen berättade Bolund att regeringen tillsätter en utredning som ska stödja utvecklingen av gröna obligationer. Gröna obligationer är i dag ett diffust begrepp men det handlar om organisationer som ger ut obligationer, och därmed får in pengar, för att finansiera olika typer av hållbarhetsprojekt.

Tanken är att investerare ska veta var pengarna går och på det sättet kunna främja hållbara lösningar i ekonomin. Hittills har det framför allt varit kvasistatliga organisationer som Världsbanken och Europeiska utvecklingsbanken som gett ut gröna obligationer. På senare har dock den kraftigaste tillväxten varit hos affärsbankerna. Men nu kan Bolund alltså tänka sig att svenska staten också blir en utgivare.

Login