Århustopp avfärdar kritik från skogsintressen

INSYN. Miljörättsprofessorn Jonas Ebbesson håller inte med om att Århuskonventionen överimplementeras i EU och dess medlemsländer.
– Vi granskar parternas efterlevnad och rapporterar våra slutsatser och rekommendation till partsmötet, och vi får godkänt av parterna, svarar ordföranden i efterlevnadskommittén.

Under onsdagen började EU-parlamentet att skärskåda förslaget som lagts fram för att göra det mer möjligt för miljöorganisationer och enskilda berörda att begära insyn och omprövning av miljörelaterade beslut på EU-nivå.

Planen är att parlamentarikerna ska avsluta förhandlingen i maj, för att därefter kunna ro ihop en kompromiss med medlemsländerna innan oktober.

Men förslaget i sig har rört upp starka känslor på vissa håll, och bland annat har riksdagen tvingat den svenska regeringen att driva en restriktiv linje i den kommande trilogförhandlingen.

– Visst, om det här kommer att gå igenom så kommer vi inte att se några nationella förändringar i morgon. Men vi har en oro för att om man vidgar Århuskonventionen och sakägarkretsen i EU-rätten, så kan det också vidgas i andra delar senare. Vi vill i någon mån stämma i bäcken i den här frågan, sa Magnus Ek, C:s miljöpolitiska talesperson i december till Altinget.

Men Jonas Ebbesson, ordförande i Århuskonventionens efterlevnadskommitté, som gjort de granskningar och bedömningar av EU:s regelsystem som lett fram till reformen, menar att det är ett missförstånd bakom oron och de befarade konsekvenserna i bland annat de svenska lägren.

Login