Ändrad fördelning av laxkvot när flera bestånd måste skyddas

KORTNYTT. Svenska bestånd av vild lax utvecklas över lag positivt, men flera bestånd är svaga. Nu ger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, förslag på hur den svenska laxkvoten ska fördelas år 2018. 

Förslaget från HaV visar hur den svenska laxkvoten ska fördelas inför yrkesfisket år 2018. Totalt får 28 360 laxar fångas. Det räknas beröra ungefär 110 yrkesfiskare, men HaV gör också bedömningen att de fiskare som främst fångar odlad lax inte kommer märka av förändringen. Mängden odlad lax blir ungefär densamma som under förra årets säsong. Vad gäller den vilda laxen är det Internationella havsforskningsinstitutet, ICES, som gör klassificeringen. Sverige står där för 95 procent av all vild lax i Östersjön. 

Den svenska laxkvoten ska omfördelas med hänsyn till de olika laxbeståndens skyddsbehov och status. De nya reglerna väntas träda i kraft den 22 mars 2018. Rapporter om hög dödlighet och sämre återvandring av vuxen lax är två av anledningarna till HaV:s nya fördelning. 

– När vi fördelar kvoter utgår vi från biologisk rådgivning och utfallet av de sista årens fiske. Den prioriterade frågan för HaV är att öka skyddet för de svaga bestånden av lax. Vi bedömer därför att kustfisket med fasta redskap bör styras mot fiske efter odlade och starka vilda bestånd, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV, i ett pressmeddelande. 

Login