AP-fondernas vd:ar till svars om hållbara placeringar

Är AP-fondernas placeringar hållbara? Det var den övergripande frågan för en öppen utfrågning i riksdagens finansutskott. Tydligaste svaret levererade Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius: ”Tyvärr inte.”

Sedan drygt tre år tillbaka har de fyra första AP-fonderna ett mål för sin placeringsverksamhet om att de många miljarderna i fonderna ska förvaltas föredömligt, genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. När riksdagens finansutskott på tisdagsförmiddagen arrangerade en öppen utfrågning – med den övergripande frågan ”Är AP-fondernas placeringar hållbara?” – var alla fyra vd:arna på plats.

AP-fonderna har gjort jättemycket, kommer att göra ännu mer, arbetar med flera olika verktyg för att påverka samt lägger stor vikt vid transparens och rapportering kring hållbarhetsfrågorna. Ungefär så löd det gemensamma budskapet från de fyra AP-kusinernas vd:ar. Men den som bröt igenom flödet av power point-bilder om hållbarhetsrapportering, dialoger och grafer över avkastning var Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius.

Det var också hon som gav ett rakt svar på finansutskottets fråga:

Login