Avfall från byggen utom kontroll

MILJÖ. För att Sverige ska nå målet för återvinning av byggavfall krävs inga nya styrmedel, bara bättre statistik. Det anser Naturvårdsverket, som gissar att målet redan är uppnått.

I en rapport till regeringen föreslår Naturvårdsverket att också små avfallsanläggningar ska rapportera hur mycket av avfallet från byggen och rivningar som återvinns. Nu är det bara stora anläggningar som behöver rapportera.

Målet i Sverige och de andra EU-länderna är att 70 procent av det ofarliga bygg- och rivningsavfallet ska återvinnas år 2020. Enligt Naturvårdsverket är det ”sannolikt” att Sverige redan har nått målet. ”Detta under förutsättning att flödena av byggnads- och anläggningsavfall som idag inte rapporteras in kan tillgodoräknas i uppföljningen av målet”, skriver verket i rapporten.

Naturvårdsverket konstaterar också att det inte är så lönsamt att ta vara på byggavfall. Material som betong, sten och grus är lätta att få tag på obegagnade, och inte särskilt dyra. En byggherre vill hellre minska kostnaderna för arbetskraft och maskiner genom att korta byggtiden än att hålla på att sortera avfallet från bygget.

Login