Avskogningsförslag välkomnas brett: Rätt väg

EU-kommissionens grepp för att förhindra konsumtionsrelaterad avskogning genom tydligare krav på varuleverantörerna är väl genomtänkt. Det anser WWF:s skogsexpert Per Larsson, som samtidigt också pekar på risker för att miljöproblemen istället flyttar vidare.

Onsdagens presentation av förslaget som är tänkt att bromsa den avskogningsrelaterade konsumtionen i EU tas emot med öppen famn på många håll i miljörörelsen.

Upplägget, där redovisningskrav ska införas för alla led innan produkterna landar i butikshyllan eller tallriken, låter rimligt, anser WWF:s skogsexpert Per Larsson.

– Det är ju en riskminimerande åtgärd. Och visst, det behövs olika åtgärder för att stoppa avskogningen. Men det här är ett av dem, handelsreglering, som inte använts särskilt mycket tidigare, säger han till Altinget.

Just det faktum att EU går fram som första större handelsblock med åtgärden är internationellt viktigt, fortsätter Larsson, eftersom också Storbritannien och USA tittar på vilka liknande åtgärder som kan vidtas.

Login