Avvaktande tumme upp för omställningsförslag av jordbruket – men reform dröjer

Helena Jonssons utredning om att ersätta lantbrukets dieselrabatt med ett jordbruksavdrag och andra förslag för jordbrukets omställning får ett hyfsat mottagande bland remissinstanserna. Men det är ingen reform som ser ut att ligga högt på regeringens prioriteringslista, trots att Centerpartiet driver frågan.

Som en del i Centerpartiets åtgärdspaket för att svara upp mot höjda kostnader för lantbruket vill partiet se att nedsättningen för diesel i jordbruket först fördubblas. Men därefter vill partiet gå i motsatt riktning och fasa ut nedsättningen och ersätta den med ett jordbruksavdrag – helt enligt utredaren och tidigare LRF-ordföranden Helena Jonssons förslag som precis varit ute på remiss.

Och utöver att ett antal mindre förslag i utredningen föreslogs i budgetpropositionen för 2022, så återstår framför allt att avgöra frågan om framtiden för dieselnedsättningen.

Avdraget som föreslås som ersättare är tänkt att baseras på företagens intäkter och ska leda till minskad inkomstbeskattning i näringsverksamheten. Men det är inte helt lätt att sätta ner foten i frågan, då förslag till lagtext för avdraget saknas i utredningen.

Login