Behov av ballast ökar

KORTNYTT. En prognos från SGU visar att Sveriges användning av ballast kommer att öka fram till år 2040, även med ett minskat bostadsbyggande. 

– Att efterfrågan på ballast fortsätter uppåt trots sämre konjunktur beror på att befolkningen ökar och behov av bostäder, samt investeringsbehov i byggnader och anläggningar, säger Kristian Schoning, statsgeolog på SGU, i ett pressmeddelande. 

I Sverige används årligen åtta till tio ton ballast per person. Majoriteten av ballasten används till infrastruktur och betong. 85 procent av ballasten produceras genom att krossa berg. Resten utgörs av naturgrus, morän och entreprenadberg, biprodukter från bygg- och anläggningsverksamhet, samt återanvända byggnadsmaterial.

Många stora och tunga transporter med stort klimatavtryck krävs för att frakta ballast, därför är en genomtänkt försörjning av ballast viktig för ett hållbart samhälle, skriver SGU. Bra materialförsörjning omfattar korta transportavstånd och produktion av ballast från råvaror som ger material med god användbarhet inom flera användningsområden. 

Login