Bioekonomiförslag möts av fler frågor

Sent omsider får bioekonomiutredningens två betänkanden ta emot respons. Men den som väntar sig snabba besked i budgeten får troligen vänta, enligt Altingets uppgifter.

Lena Eks bioekonomiutredning, som dels föreslog en intäktsgaranti för att stimulera produktionen av bland annat fler förnybara drivmedel, dels en bioekonomistrategi, har fått vänta sedan förra året på att ta emot respons. Men i veckan passerade den första deadlinen för inspel från remissinstanser, även om det under de kommande veckorna också kommer att trilla in fler svar.

Intäktsgarantin, som syftar till att åtgärda ett marknadsmisslyckande där råvaror som skulle kunna användas för att ersätta fossila drivmedel och andra mellanprodukter inte används, möter blandade bud från remissinstanserna.

Fordonstillverkarna och importörerna, som samlas inom Mobility Sweden, ger tummen upp: ”I avsaknad av Reduktionsplikt behövs en ökad användning av biobaserade drivmedel och insatsvaror för att minska utsläppen, säkra energiförsörjningen och bidra till omställningen från fossilt till fossilfritt.” skriver organisationen, som samtidigt menar att förslaget är genomtänkt.

Login