Bioenergistrid avgörs i EU-parlamentet: Thunberg trycker på för hårdare krav

Frågan om gränsdragningen för stöd till bioenergin samt dess framtida roll i EU:s energisystem ska än en gång upp för beslut i EU-maskineriet. I Sverige står Fridays for Future på ena sidan och skogsindustrin på den andra.

I den första ronden, hos energiministrarna i somras, fick delar av skogsindustrin gehör för sina främsta prioriteringar när positionen till det uppdaterade förnybartdirektivet skulle tas. I den antagna texten infördes det bland annat flera undantag för när exempelvis kaskadprincipen, en prioritetsordning för användningen av råvaror, ska appliceras.

Samtidigt ställdes det också krav från medlemsländerna på att definitionen av hållbar skogsskörd ska kunna anpassas till lokala bruksmetoder, samt att begränsningen av räkna in skogsbruk i områden med hög biodiversitet endast ska ske när områdena pekats ut ”vetenskapligt eller av en kompetent myndighet”.

– Det innebär att det ska bli olika krav i olika medlemsstater, kommenterade då energiminister Khashayar Farmanbar (S) till Altinget.

Login