Bred oro för elbrist utan effektreserv

ENERGI. Sverige är inte redo att möta vintern utan att Svenska Kraftnät har köpt upp reservkraft, anser såväl myndigheter som näringsliv. De aviserade kärnkraftsnedläggningarna gör att till och med Energimarknadsinspektionen vill att riksdagen förlänger den så kallade effektreserven.

Energimarknadsinspektionen är inte bekväm med att staten upphandlar reservkraft inför varje vinter i form av oljekraftverk som står redo att startas upp och i form av att ett antal företag förbinder sig att minska sin förbrukning när elbrist uppstår. Effektreserven stör marknaden genom att dämpa priserna, i stället för att en större prisvariation tillåts styra efterfrågan.

– Det kan kännas läskigt att ta bort något som ger trygghet, men det kan också kännas läskigt att inte ta bort något som sätter marknaden ur spel, sade myndighetens chefsekonom Therese Hindman Persson vid ett seminarium som miljö- och energidepartementet arrangerade i vintras.

Men när miljö- och energidepartementet nu har remissbehandlat förslaget om att att förlänga effektreserven med ytterligare fem år, det vill säga från 2020 till 2025, så får förslaget stöd även från Energimarknadsinspektionen. Aviserade kärnkraftsnedläggningar och en växande väderberoende elproduktion gör att tillvaron utan effektreserv ter sig läskigare än en något störd marknad, även för Energimarknadsinspektionen.

Login