Bucht tar brett grepp på biobaserad ekonomi

SKOG. Trots att det nationella skogsprogrammet ännu inte är i hamn, ska landsbygdsminister Sven-Erik Bucht nu starta upp ett parallellt program med fokus på biobaserad ekonomi. Men initiativet får ett positivt mottagande.

Genom fem strategiska samverkansprogram vill regeringen komma närmare lösningarna på de stora samhällsutmaningarna: klimatet, digitaliseringen och life science. Som en positiv bieffekt räknar näringsminister Mikael Damberg (S) med såväl ökad export som fler jobb. Det framgick vid det stora uppstartsmöte som regeringen arrangerade på onsdagsmorgonen där statsministern och totalt sju statsråd deltog.

Landsbygdsminister Sven-Erik fick presentera programmet med titeln Cirkulär biobaserad ekonomi. Här ska näringsliv, akademi och politik tillsammans förbättra förutsättningarna för omställningen från en fossil till en biobaserad ekonomi. Ett program som åtminstone delvis kan anses ligga nära en av arbetsgrupperna inom det nationella skogsprogrammet, en grupp som bland annat ska presentera förslag kring främjande av biobaserade produkter. Där pågår fortfarande arbetet och en gemensam rapport utifrån de fyra arbetsgrupperna ska gå ut på remiss under hösten.

Men någon risk för dubbelarbete tycks det inte finnas någon oro för. Tvärtom, enligt Olle Olsson som är forskare på Stockholm Environment Institute och sitter med i arbetsgruppen i nationella skogsprogrammet som ägnar sig åt de biobaserade produkterna.

Login