Carina Wutzler (M) om miljöstriderna på Falsterbonäset

VELLINGE. Bygget av skyddsvallarna mot havet ska prövas i högre instans, samtidigt pågår en folkomröstning mot nedläggningen av naturum. Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) har två brännande miljöfrågor att hantera.

I veckan blev det klart att frågan om de 2,1 mil långa skyddsvallarna i Falsterbo ska upp i mark – och miljööverdomstolen. Nu laddar kommunledningen i Vellinge upp med argument för nästa juridiska mangling, tillsammans med alla andra parter som överklagat ärendet.

Carina Wutzler (M) är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun. Hon hade allra helst sett att beslutet från mark- och miljödomstolen hade vunnit laga kraft.

– Vi hade en del invändningar också utifrån det domslutet som kom i mark- och miljödomstolen. Vi är ju en av dem som överklagat beslutet. Men om man säger så här, om ingen annan hade överklagat det beslutet, så hade vi inte gått vidare och överklagat heller. Vi är ju i det stora hela nöjda med mark- och miljödomstolens beslut. Utifrån det hade det varit en fördel för oss om domslutet stått sig. Men det var ju väntat att beslutet skulle överklagas och då valde vi också att överklaga de punkter där det inte riktigt gick vår väg.

Vad ser du mest fram emot att få prövat?
– Dels så är det en liten del av skyddet som vi fick helt avslag på. Vi vill ju ha ett heltäckande skydd så vi vill ju så klart få tillstånd för allt, säger Carina Wutzler till Altinget och fortsätter:

– Sen handlar det ju även om frågan om kompensationskrav, där domstolen har ställt krav på att vi ska avsätta en rätt så stor yta som reservat eller annan skyddad yta som kompensation för att vi ska uppföra de här vallarna. Länsstyrelsen ville ha en väldigt stor yta, medan vi anser att det i princip inte behövs någon yta. För vi tycker att de åtgärder som vi vidtar för övrigt för natur- och miljö är tillräckliga.

Login