Centern tar ny kamp för småskalig vattenkraft

Regeringen kan förbereda sig på ännu ett tillkännagivande från riksdagen som rör den småskaliga vattenkraften. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sluter upp bakom Centerns krav på att regeringen ska pausa omprövningarna av kraftverkens miljövillkor.

Centerpartiet vill att riksdagen ska uppmana regeringen att sätta den stora processen med omprövningar av vattenkraftverkens miljövillkor på paus. Inga nya ärenden ska behandlas innan regeringen har sett till att regelverk och andra villkor är i linje med det som förhandlades fram i energiöverenskommelsen och beslutade vattenkraftspropositionen, anser partiet.

– Det blev inte rätt, det blev inte som vi ville. Vi vill att prövningen pausas och återupptas på ett sätt som ger bättre förutsättningar för den småskaliga vattenkraften, säger Ola Johansson (C), ledamot i civilutskottet, till Altinget.

Tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna har partiet fått en majoritet i civilutskottet på sin sida för att föreslå att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen, enligt Ola Johansson. Bland annat handlar det om att de nya åtgärdsprogrammen för vattenförvaltningen, som regeringen just nu ser över, ska anpassas för att ge bättre villkor för vattenkraften.

Login