Centerns motkrav för att stödja nytt vindkraftsveto

Kommunerna behåller sitt veto vid vindkraftsetableringar, enligt ett lagförslag som regeringen siktar på att lämna till riksdagen under våren. Men Centerpartiet anser att det bara är ett halvt förslag och hotar med att rösta nej om inte regeringen lyssnar på partiets krav.

Regeringen har uppenbarligen ritat om i sin tidigare planering för våren. Nu hör en förändring av det kommunala inflytandet vid vindkraftsetableringar till de lagförslag som regeringen vill få igenom riksdagen före valet. Så sent som i mitten av februari sade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en frågestund i riksdagen att regeringen arbetar för att söka stöd för sin vindkraftsproposition, men än så länge tycks hon inte ha lyckats fått ombord den tidigare partnern Centerpartiet på tåget.

Enligt Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson, är det visserligen bra att regeringen avser att förtydliga det kommunala vetot, men ska vetot ändras måste det samtidigt kompletteras med ett skarpt förslag om kommunal och lokal ekonomisk ersättning.

– Man kan inte separera de två anser vi, säger Rickard Nordin till Altinget.

Login