Centerpartiet vill permanenta fossil subvention

Den utökade tillfälliga nedsättningen på så kallad jordbruksdiesel ska förlängas året ut, enligt regeringens förslag. Men Centerpartiet anser att den fossila subventionen till jord-, skogs- och vattenbruk bör bli permanent.

Centerpartiet anser att regeringens förslag att förlänga den utökade nedsättningen av så kallad jordbruksdiesel med ytterligare ett halvår inte är tillräcklig. Partiet vill gå ett steg längre med och föreslår att den utökade nedsättningen, som innebär att skatten är noll kronor för diesel, ska permanentas för jord-, skogs- och vattenbruk. ”Det är avgörande för att de ska kunna fatta kloka beslut kring investeringar och framtidsplaner”, skriver C-ledamöterna Helena Vilhelmsson, Helena Lindahl och 
Anders Karlsson i en följdmotion.{{quote:11499:R}}

Sedan ska nedsättningen fasas över till ett jordbruksavdrag, ett förslag från tidigare LRF-ordföranden Helena Jonssons utredning Ett fossiloberoende jordbruk. ”Ett sådant permanent jordbruksavdrag skulle stärka företagens konkurrenskraft samtidigt som det påskyndar omställningen av det svenska jordbruket.” skriver C-ledamöterna utan att närmare beskriva hur en tidsplan för en överfasning ska se ut.

Vare sig Vänsterpartiet eller Miljöpartiet ställer sig bakom en förlängning av nedsättningen. Vänsterpartiet vill se ökade stöd till jordbruket, men att det ska ske frikopplat från förbrukningen av fossila resurser.

Login