Centerpartist kräver svar om landets fäbodbruk

Vad gör landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) för att fäbodbruket ska erkännas som riksintresse? Det vill Centerpartiets Hanna Wagenius ha svar på.

Gör regeringen något för att fäbodbruk ska klassas som riksintresse? Den frågan vill Centerpartiets Hanna Wagenius, från Härjedalen, ha svar på från landsbygdsministern och jämtlänningen Anna-Caren Säterberg. I sin interpellation undrar Wagenius också vad regeringen gör i övrigt för att gynna det hotade fäbodbruket.

”Lantbruket ser i dag annorlunda ut än för hundra år sedan, med centraliserade och större enheter, där behovet av att flytta djuren till andra betesmarker inte finns kvar på samma sätt. Mulbetesrätten är också undanträngd i många områden där den tidigare varit självklar.” skriver Wagenius och varnar för att gärden växer igen, orkidéer, ängssvampar och andra sällsynta arter försvinner samt gamla lantraser blir allt färre.

Det finns flera ledamöter som värnar fäbodbruket. Bland annat har Wagenius partikollegor Peter Helander och Per Åsling flera år i rad – utan att få stöd i riksdagen – motionerat om att det behövs en samlad handlingsplan för att värna ett levande fäbodbruk och att det ska genomföras en översyn av ägofredslagstiftningen.

Login