Civilsamhället lanserar nationellt upprop för att rädda biståndet

50 civilsamhällesorganisationer har gått samman och startat uppropet ”Rädda biståndet” för att mobilisera stöd mot nedskärningar i biståndet. 

Organisationerna kommer tillsammans att samla in underskrifter från privatpersoner, organisationer och företag fram till höstens riksdagsval. De som skriver på uppmanas också att i påverkanssyfte kontakta ansvariga politiker. Det är Moderaterna och Sverigedemokraterna som sagt att de vill skära i det internationella biståndet med 30 respektive 50 procent. Den nuvarande socialdemokratiska regeringens avräkningar för flyktingmottagande har också väckt starka protester.

Enligt en beräkning gjord av Plan Sverige skulle en minskning av biståndet med 30 procent innebära 760 tusen svältande, 2 miljoner barn utan tillgång till utbildning och 2 miljoner människor utan rent vatten.

– Årtionden av framsteg och utveckling har raserats av pandemin och på bara två år har antalet barn som lever i fattigdom ökat med 100 miljoner. I spåren av detta ser vi fler barnäktenskap, fler fall av trafficking och mer våld och övergrepp. Tiotals miljoner barn har heller inte kommit tillbaka till klassrummen efter nedstängningarna. Internationellt bistånd behövs nu mer än någonsin, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige, i ett pressmeddelande.

Login