Dammsuger verkligen Sverige EU:s biodrivmedelsmarknad?

Klimatministerns påstående att Sverige genom sin höga reduktionsplikt ”dammsuger” utbudet av biodrivmedel i unionen är svårt att belägga. Men Sverige befinner sig oavsett i en hopplös situation, anser en av de främsta kritikerna. ”Sverige har målat in sig i ett hörn” säger forskaren Stefan Wirsenius.

Som en del i debatten om reduktionspliktens framtid har det framförts att Sverige genom sin politik tömmer biodrivmedelsutbudet i EU och i världen. En av dem som påstått detta är miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari (L).

– Vi älskar ju att tala om vilket gott föredöme vi i Sverige är för alla andra länder i hela världen, men man är inte ett föredöme om ingen annan följer efter. Vi måste agera mer solidariskt i klimatomställningen. Det kan vi inte göra genom att tömma hela Europas utbud av biodrivmedel, fylla våra bilar med det och säga ”så, vi kom först!” och sätta flaggan i månen och vara stolta över det, sa statsrådet i en interpellationsdebatt tidigare i juni.

Men hur stor andel av biodrivmedlen i EU är det som Sverige egentligen konsumerar? Altinget har sökt klimat- och miljöministerns stab vid upprepade tillfällen för att få veta vad påståendet baserar sig på, men utan resultat.

Underlagen skiljer sig åt, baserat på när den senaste statistiken tagits in. Men om man ser till den totala biodrivmedelsmarknaden, så ligger Sverige inte i topp i unionen. Viktigt att notera är dock att per-capita andelen är högre än i andra EU-länder.

Login