Dansk halvö fortsätter irritera svenska myndigheter

Svenska myndigheter är måttligt roade över danskarnas projekt att bygga en halvö – Lynetteholm – i Öresund. Dumpningen av slam i havet avstyrdes, men nu vill Sverige ha svar på om och hur halvöns blockering av genomströmningen till Östersjön ska kompenseras.

Danmark bygger en ny halvö vid Öresund som ska rymma bostäder för 35 000 personer. Det är ett problematiskt projekt – enligt svenska myndigheter. Från början gällde den dansksvenska striden att slam från muddringen dumpades i havet, vilket har upphört.

Nu undrar flera svenska miljömyndigheter, anförda av Naturvårdsverket, om och hur det är tänkt att öns påverkan på inflödet till Östersjön ska kompenseras. Blockeringen av vattenströmmar kan påverka syre- och salthalt i Östersjön, men de svenska myndigheterna är frågande till om några kompensationsåtgärder alls är tänkta att genomföras.

”Vidare noteras att Sverige ännu inte fått presenterat huruvida den föreslagna kompensationsåtgärden avses genomföras eller ej och heller ingen motivering till detta.” skriver Naturvårdsverket till Miljöstyrelsen.

Login