Dansksvensk fisketvist fortsätter i november

GRANNSTRID. Det är höljt i dunkel om Sverige har lyckats få Danmark att mjukna vad gäller de svenska planerade fiskebegränsningarna i Kattegatt. Tommy Lang, ordförande för Havs- och kustfiskarnas producentorganisation, har full förståelse för danskarnas irritation.

Inför den förra veckans förhandlingar mellan Sverige och Danmark ryckte den danska fiskeriministern Eva Kjer Hansen (V) fram med dragen lans, hon såg som sin uppgift att försvara de danska fiskarnas intresse. Det vill säga att fortsatt motsätta sig Sveriges planer på att begränsa fisket i skyddade Natura 2000-områden i Kattegatt.

Om förhandlingarna mellan de svenska och danska tjänstemännen, som ägde rum på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg, ledde till några egentliga framsteg vill inte Havs- och vattenmyndigheten kommentera, utan hänvisar till att man är inne i en förhandlingsfas. Nästa möte – mellan Sverige, Danmark, Tyskland och EU-kommissionen – är satt till den 3 november, enligt Malin Wilhelmsson vid Havs- och vattenmyndighetens enhet för fiskereglering. Det blir då det femte i ordningen, det första ägde rum i januari år.

LÄS OCKSÅ: Danmark og Sverige i konflikt om naturbeskyttelse i Kattegat

Login