De grönas ”spitzenkandidaten” vill ta striden mot högerpopulismen

Först när resultatet i Europaparlamentsvalet har kommit kan striderna om toppjobben i Bryssel börja på allvar. Ursula von der Leyens jobb som EU-kommissionens ordförande är hett eftertraktat bland EU-topparna. Två Europaparlamentariker som hoppas på uppdraget är tyska Terry Reintke och nederländska Bas Eickhout, som i helgen valdes till den gröna partigruppens ”spetskandidater”.

EU-kommissionen får ofta kritik för att vara både elitistisk och odemokratisk. För att råda bot på detta presenterade Europaparlamentet ett system med spetskandidater – ”spitzenkandidaten”. 

Systemet går ut på att varje partigrupp i Europaparlamentet får nominera sina egna spetskandidater till posten som ordförande för kommissionen. På så sätt får EU:s medborgare chansen att inte bara rösta om vilka som tar plats i parlamentet. De får även säga sitt om vem som ska bli kommissionens nya ordförande.

{{factbox:5551:R}}Nu har den gröna partigruppen, under en kongress i Lyon, utnämnt de sittande Europaparlamentarikerna Terry Reintke från Tyskland och Bas Eickhout från Nederländerna till de grönas spetskandidater. Båda två representerar miljöpartierna i sina respektive medlemsländer och sitter på tunga poster. Terry Reintke är för närvarande vice ordförande för den gröna gruppen i Europaparlamentet och har bland annat arbetat för att säkerställa social rättvisa i industrins gröna omställning.

Login