De ska hitta bästa vägen för växande vindkraft

FÖRNYBART. Sverige står inför en mycket kraftig utbyggnad av vindkraften de kommande decennierna. Naturvårdsverket och Energimyndigheten ska därför ta fram en strategi för hur och var vindkraften bör byggas ut.

Tidigare har Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten tagit fram en nationell strategi för vattenkraften tillsammans. Den här gången är det Naturvårdsverket och Energimyndigheten som gör gemensam sak kring vindkraften och nu ligger i startgroparna med att ta fram en nationell vindkraftsstrategi.

Förutsättningarna för de två kraftslagen är olika och det haltar något att jämföra det ena strategiarbetet med det andra, konstaterar Björn Risinger, tidigare inblandad i arbetet kring vattenkraften i egenskap av generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, nu generaldirektör på Naturvårdsverket. Men en avgörande faktor som är gemensam mellan vatten- och vindkraften är behovet av dialog.

– Relativt ofta blir det väldigt heta diskussioner kring enskilda vindkraftsärenden. Vi vill lyfta blicken och föra gemensamma diskussioner kring vindkraften ur ett systemperspektiv, säger Björn Risinger till Altinget.

Login