Delar av elnätsutredningen på väg till riksdagen

Det är snart två år sedan utredningen om att kapa ledtiderna i elnätsutbyggnaden blev klar. Nu är energiminister Anders Ygeman (S) i startgroparna med att skicka en proposition till riksdagen.
– Det är förvånande, säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M).

Det är dock bara delar av utredaren Elisabet Falemos förslag som ingår i den lagrådsremiss som regeringen presenterade under onsdagen.

Bland annat blir förslaget om samredovisning kvar på energiminister Anders Ygemans (S) skrivbord (se faktaruta), och det är enligt Altingets uppgifter aktuellt att flera andra förslag läggs fram först senare i år.

Orsaken till att förslagen dröjt med att ta sig vidare från remisstadiet är fortsatt oklar. Energiministern sa till Altinget i september 2019 att ”De ligger först i kön”, men varken han eller statssekreteraren kunde nås under onsdagen för att kommentera fördröjningen.

Samtidigt har regeringen förhoppningen om att snabbt ro hem de regelförändringarna som nu är på väg till riksdagen.

Planen är att de ska godkännas innan sommarledigheten, men näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) är inte helt övertygad om att det kan gå vägen.
– Vi har sagt att vi är flexibla, men för att det rimligen ska kunnas hinnas med behöver vi ha förslaget på vårt bord inom tre veckor, för att kunna hinna med en ordentlig behandling i utskottet.

Utskottsordföranden är förvånad över att processen dragit ut så på tiden, men hoppas att regeringen så snabbt som möjligt återkommer med de andra förslagen från utredningen.
– Vi skulle ju vilja se en bredare översyn av elnätsregelverken och har efterfrågat att så ska ske. Om vi ska hinna innan nästa reglerperiod drar igång 2024 börjar tiden rinna ifrån oss redan nu, säger han.

Login