Detaljer om nya klimatrådet dröjer

KLIMAT. Förslaget till en klimatlag och nya klimatmål ligger nu på bordet, men regeringen dröjer med detaljerna kring ett klimatpolitiskt råd.

I den lagrådsremiss som regeringen i förra veckan lämnade till Lagrådet för juridisk granskning finns den nya klimatlagen, där finns också de nya klimatmålen med som riksdagen också ska ta ställning till. Men därutöver återstår fortfarande en del pusselbitar innan hela det klimatpolitiska ramverket är redo att sättas på plats. Exakt hur klimatredovisningen och handlingsplanerna till riksdagen ska se ut och gå till, avser regeringen att återkomma till.

Regeringen ska också återkomma i frågan om utformningen av det klimatpolitiska råd som utlovas i lagrådsremissen. Den parlamentariska Miljömålsberedningen har föreslagit att Finanspolitiska rådet ska utgöra en förebild, vilket regeringen också noterar. Regeringen skriver i lagrådsremissen att

"klimatutmaningens omfattning och de många och svåra av- och sammanvägningar som måste göras motiverar inrättandet av ett tvärvetenskapligt och oberoende expertorgan med bred kompetens som kan genomföra granskningar och bedömningar av klimatpolitiken som går utöver vad som görs av befintliga myndigheter och andra organisationer."

Login