Djup oenighet kring trålfisket

HAVET. Naturskyddsföreningen uppmanar regeringen att begränsa bottentrålningen på flera sätt, bland annat genom att fiskare som använder andra metoder ska gynnas. Men yrkesfiskarna slår bakut och anklagar organisationen för att vara romantiska drömmare.

Naturskyddsföreningen anser att bottentrålning som fiskemetod har en förödande inverkan på bottenlevande växter, djur samt på framtidens fiskebestånd. Därför vill föreningen helst se ett regimskifte, ett skifte som innebär att bottentrålning som fiskemetod ska vara generellt förbjuden – i Sverige och internationellt – men tillåtas i vissa utpekade trålningsområden. Det skriver organisationen i sin rapport Bottentrålning – fiska för framtiden.

I marint skyddade områden ska det råda absolut förbud mot bottentrålning. Naturskyddsföreningen pekar i rapporten på att det inte råder något trålförbud i landets enda marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark, utan att där finns 30 fartyg som bottentrålar. "Detta trots att parken är tillkommen för att skydda just de unika bottenhabitaten."

De fiskare som fiskar med garn, krokar och burar bör gynnas av myndigheterna, exempelvis genom generösare tilldelning av fiskekvoter.

Login