Domstolen säger ja till Preemraff – här är reaktionerna

KLIMAT. Utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil kan tillåtas, enligt Mark- och miljööverdomstolens juridiska bedömning. Nu vilar klimatbollen tungt i regeringens knä.

Den så kallade stoppregeeln i miljöbalken kan inte tillämpas på en verksamhet som ingår i EU:s utsläppshandelssystem. Den bedömningen gör Mark- och miljööverdomstolen. Inte heller har klimatlagen någon rättsverkan när det kommer till att pröva tillstånd för enskilda verksamheter, enligt domstolen.

Därmed är det grönt ljus för Preemraffs kontroversiella utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil, enligt domstolens juridiska bedömning. Därmed landar bollen – i all sin tyngd – i regeringens och miljö- och klimatminister Isabella Lövins (MP) knä, eftersom regeringen har tagit över den slutgilitga prövningen av ärendet.

Vad som händer nu och hur lång tid det tar för Preem att få besked återstår att se. Det fyra meningar långa uttalande som kom från Isabella Lövin ger inga ledtrådar och avslutar med: "I och med att domstolen nu överlämnar ärendet till regeringen kommer regeringen att inleda sin handläggning av ärendet för att fatta beslut om verksamheten kan tillåtas."

Login