Dricksvattenutredare hoppas ny modell avvärjer framtida PFAS-strider

Med hjälp av nya EU-krav kan ytterligare fall av förgiftade vattentäkter förhoppningsvis undvikas i framtiden. Det hoppas utredaren Anders Bengtsson. Men branschorganisationen Svenskt vatten befarar att systemet inte kommer fungera i praktiken på grund av att resurserna saknas.

Med en övergång till ett riskbaserad metod för dricksvattensäkerhet kommer en stor del av övervakningsapparaten för att säkerställa vattenkvaliteten att byggas om i Sverige.

Den ansvariga utredaren Anders Bengtsson föreslår därför ett dussintal lagändringar när Sverige ska införa det uppdaterade dricksvattendirektivet till år 2023.

Men även om ramarna för hur implementeringen ska genomföras nu är föreslagna, så återstår fortfarande mycket av detaljregleringen.

Från branschföreningen Svenskt Vattens perspektiv så är tongångarna generellt positiva till utredarens förslag, men utredningsexperten och dricksvattenproduktionsexperten Mats Engdahl ser en viss risk för att styrmodellen inte ska funka i praktiken.

– Vattenmyndigheterna har inte fått ordning på övervakningen hittills. Vi hade därför hellre sett att man fortsatte arbetet som föreslogs i en tidigare utredning från 2019 med att lägga ner vattenmyndigheterna och fördela ut ansvaret på andra, än att göra som nu, när de istället får fler ansvarsområden samtidigt som de fortsatt ser ut att dras med resursbrist. Vi oroar oss ska leda till att kontrollen trillar mellan stolarna, säger Mats Engdahl till Altinget.

Login