Dröjsmål och oklarheter – oro inför skärpta krav på bioenergi

Hållbarhetskraven för den hett omtvistade bioenergin i energiproduktionen är på väg att skärpas. Men reglerna dröjer och branschaktörerna är frustrerade över fortsatta oklarheter.

Införandet av hållbarhetskriterier på fasta biobränslen var en av de sista knutarna som löstes ut i slutförhandlingarna om det senaste förnybartdirektivet.

Men att överföra delar av de krav som redan fanns på flytande biodrivmedel till denna sektorn har visat sig svårare än förväntat, även om Europeiska bioenergisamarbetets generalsekreterare Jean-Marc Jossart redan vid beslutet 2018 pekade på utmaningarna.

– För första gången antar de europeiska lagstiftarna en färdplan för hållbar bioenergi. Trots kontroverser, bestämde beslutsfattarna sig för en utmanande, men pragmatisk inställning, med tanke på fältets verklighet, sade han då.

{{quote:7366:L}} Reglerna ska egentligen börja gälla i sommar. Men förarbetet är ännu inte klart. Även om flera medlemsländer redan har infört direktivets grundskrivningar, bland annat Finland, så är det flera som ligger efter. I praktiken kommer inte rapporteringsskyldigheten för energiproducenter att träda i kraft förrän nästa år. Det talas även om att det kan skjutas fram ännu mer.

– Vi är mest frustrerade över att allt har dröjt så länge. Detta skulle ju ha kommit på plats för länge sen, säger Sofia Backéus på LRF Skogsägarna, som samlar delar av de svenska leverantörerna.

Login