Effektreserven rensas från fossila bränslen

ENERGI. Det ska införas miljökrav vid upphandling av effektreserven, anser regeringen. Ett förslag som inte har något stöd hos myndigheten som ska genomföra upphandlingen – Svenska kraftnät.

Denna vinters effektreserv består av energibolaget Eons oljeeldade kraftverk i Karlshamn. Men i framtiden vill regeringen i möjligaste mån undvika förbränning av fossila bränslen de riktigt kalla dagar då den upphandlade reservkraften tas i bruk. Därför bör det i framtiden finnas utrymme för att ställa miljökrav när Svenska kraftnät upphandlar en effektreserv inför vintern, enligt det lagförslag som regeringen förbereder och som har lämnats över till juristerna i Lagrådet för granskning.

Effektreserven innehåller de nödåtgärder som kan användas de dagar – riktigt kalla vinterdagar – då elen i systemet inte räcker till. Det var meningen att effektreserven skulle vara utfasad till år 2020, då skulle marknaden och elpriserna reglera det hela. Men elmarknaden anses inte redo. Tvärtom gör regeringen bedömningen att effektreserven kommer att behöva användas oftare i framtiden och vill förlänga lagen om effektreserven i ytterligare fem år bortom år 2020. 

Effektreserven består av två delar: Dels upphandlade avtal med industrin om att minska sin elförbrukning när så krävs, dels upphandlade avtal med elproducenter om ökad produktion. Inför innevarande vinter har Svenska kraftnät upphandlat avtal med Stora enso AB och Holmens bruk AB om minskad elförbrukning samt med Eon om att starta upp kraftverket i Karlshamn vid behov.

Login