Efter domen – Skogsstyrelsen backar inte bandet

Skogsstyrelsen kommer att behålla registrerade nyckelbiotoper i sina digitala system. Det meddelar myndigheten med anledning av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Däremot kommer inte redan avregistrerade nyckelbiotoper att återregistreras.

Nyckelbiotoperna kommer att ligga kvar i de digitala karttjänster som används som ett underlag i tillsynen. Det meddelar nu Skogsstyrelsen som har analyserat den dom från Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att en registrerad nyckelbiotop inte är ett myndighetsbeslut som markägaren kan överklaga.

Det är ett vägval som ligger helt i linje med miljöorganisationernas slutsats om vad Skogsstyrelsen borde göra, men som går emot LRF Skogsägarnas uppfattning om att myndigheten självmant bör lyfta ur nyckelbiotoperna ur karttjänsterna när markägarna själva inte kan överklaga dem.

Men Skogsstyrelsen har trots allt valt en mellanväg. De nyckelbiotoper som har hunnit att avregistreras, efter att markägarna har begärt det, kommer inte att återregistreras.

Login