Efter PFAS-domen: ”Staten måste kliva in”

Staten måste kliva in och ta tag i frågan om PFAS-föroreningarna och dricksvattnet. Det säger Svenskt vattens vd Pär Dalhielm efter domen i veckan där Uppsala vatten förlorade mot Försvarsmakten. ”Som det är nu landar hela ansvaret på va-huvudmännen. Den som är drabbad får lösa problemet” säger han.

Det kommunala bolaget Uppsala vatten förlorade mot Försvarsmakten i tvisten om ansvaret för de PFAS-föroreningar som finns i Uppsalas vatten. Motiveringen från mark- och miljödomstolen var att det inte är bevisat att merparten av föroreningarna i dricksvattentäkten kommer från Försvarsmakten.

Men det var en oenig domstol. Rättens ordförande var av avvikande mening och ansåg att Uppsala vatten inte ska drabbas för att det kan finnas flera förorenare, utan att Försvarsmakten borde betala en delsumma av skadeståndet. Uppsala vatten överväger nu om bolaget ska överklaga domen.

Branschorganisationen Svensk vatten tycker att hela situationen som Uppsala vatten har hamnat i är moraliskt mycket tveksam.

Login