Ei:s nya gd ser fram emot fortsatt arbete med energiomställningen

Ulrika Hesslow har tagit klivet över från ställföreträdande gd-stolen hos Svenska kraftnät till att nu leda tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen, Ei. Men hon oroas inte för att det ska vara svårt att vara objektiv i sin nya roll. ”Vi är ju många som deltar i beredningen av de beslut som vi tar.”

Efter att ha varit frånkopplad från den ställföreträdande generaldirektörsrollen på Svenska Kraftnät i lite mer än en månad har Ulrika Hesslow precis hunnit landa i sin nya roll som hon klev på i måndags. Men även om hon kylts av lite från den tidigare rollen, så innebär samtidigt det nya uppdraget att hon får arbeta vidare med flera av de frågor hon uppskattat mest på sitt tidigare jobb.

– Det är en annan utmaning och roll. Men det är fortfarande så att det är samma övergripande mål, att bidra till energiomställning, elektrifiering och hela samhällsomvandlingen som pågår inom energisektorn. Det är det som är så spännande med det här uppdraget, att jag får fortsätta att arbeta med de här viktiga frågorna utifrån den här rollen. Så jag ser fram emot att sätta mig in i de här frågorna som Ei ansvarar för, som jag förvisso kan lite övergripande redan, men inte i detalj. 

Om vi blickar framåt, vad ser du mest fram emot att bita tag i?
– Att förstå hur Ei på bästa sätt kan bidra till att samhället lyckas med energiomställningen och elektrifieringen. 

Av de frågor som Ei har på bordet, är det något särskilt du vill peka ut?
– Jag tror att det är lite för tidigt att säga. Jag har bara varit här i lite drygt en dag. Så än så länge vet jag inte. . Men jag ser flera saker som jag skulle vilja ta tag i tillsammans med alla kompetenta medarbetare på Ei. Mycket bra arbete pågår, till exempel arbetet med att korta tillståndsprocesser. Det handlar fortsatt om att jobba med de frågorna, och driva på omställningen.

{{quote:9350:R}}De främsta utmaningarna i den nya rollen är att sätta sig in flera av de viktigaste frågorna som myndigheten har på sitt bord.

Login