Elkunder har rätt få veta elförbrukning per timme

ELKONSUMENT. Den elkund som vill ha timvis mätning av sin elförbrukning ska få det inom 90 dagar, enligt ett vägledande beslut från Energimarknadsinspektionen.

Elnätsföretagen har 90 dagar på sig byta elmätare efter att en elkund har begärt att få sin elförbrukning mätt per timme. Det är innebörden av ett tillsynsbeslut från Energimarknadsinspektionen, EI. Beslutet gäller Falu elnät AB som inte hade tillgodosett sina elkunders önskan om timvis mätning.

– Det är viktigt att den här regeln efterlevs eftersom rätten att få elförbrukningen timmätt är en grundförutsättning för att elkunder ska kunna vara aktiva på elmarknaden och flexibla i sin elanvändning. Därför har vi förelagt Falu Elnät att genomföra byte av mätmetod för de elkunder som begärt det. Företaget ska även komma in med en plan där de förklarar hur dessa mätarbyten ska genomföras, säger Tor Ny, jurist på EI, i ett pressmeddelande.

EI:s föreläggande ger inte Falu elnät någon tidsfrist, utan bolaget ska omedelbart genomföra byte av elmätare som visar timvis elförbrukning till de aktuella elkunderna.

Login