Energi-gd:n om kärnavfallsbeslutet: "Vi har ingen akut elkris"

Sverige befinner sig inte i någon akut elkris, enligt Energimydighetens generaldirektör Robert Andrén. Men han betonar att regeringens beslut om mellanlagringen av kärnavfall så snart som möjligt bör följas av ett beslut om slutförvaret. ”Det vore olyckligt om det drog ut för mycket på tiden.”

För Energimyndigheten är det en huvuduppgift att se till helheten i energisystemet. Så beskriver generaldirektör Robert Andrén myndighetens roll i frågan om hanteringen av avfallet från landets kärnkraftverk. 

– Hur påverkar ändrade förutsättningarna för en viss kraftproduktion helheten? Skulle exempelvis kärnkraftens bidrag till elproduktion snabbt förändras samtidigt som vi ser ett kraftigt ökande behov av el, vilka är då utmaningarna och vilka kan lösningarna vara? säger han.

Energimyndigheten hörde till de remissinstanser som förespråkade att regeringen skulle fatta ett samlat beslut om ansökan från Svensk kärnbränslehantering, det vill säga ett beslut om en utökning av mellanlagret och slutförvaret av kärnavfall i ett.

Login