Energibesparingar ryker i skuggbudgetarna

Stigande elpriser har gett nytt bränsle åt energidebatten och partierna tävlar om att lyfta olika lösningar på problematiken. Men samtidigt som förslagen haglar på utbudssidan, är det mer tunnsått på förslag som syftar till energibesparing.

Det stora flaggskeppet i regeringens energibesparingspolitik i monetära termer –  stödet för energieffektivisering i flerbostadshus – stöter samtidigt på patrull hos samtliga partiers skuggbudgetar med undantag för Vänsterpartiet.

– Vi tror generellt inte på bostadssubventioner, säger Rickard Nordin, C:s energipolitiska talesperson till Altinget och fortsätter:
– De där åtgärderna är lönsamma, det är ju fastighetsägare som borde göra dem oavsett.

{{factbox:2782:R}}Alla oppositionspartier stryker satsningen på 1,5 miljarder i nästa års budget, förutom V som istället skjuter till ytterligare en miljard för att få till fler projekt på bostadsmarknaden.

”Stödet stärker förutsättningarna för såväl grön omställning, genom energieffektivisering, och jämlikhet, genom krav på att de renoveringar som genomförs inte ska resultera i kraftiga hyreshöjningar – varmed hyresgästerna kan bo kvar” skriver partiet i sin skuggbudget.

Det är dock något mer välkomnade tongångar till det andra styrmedlet på området energieffektivisering, återinförandet av Energisteget. Det riktar till att stimulera effektiviseringar i framför allt industrin.

{{quote:8143:L}}Moderaterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna låter alla styrmedlet vara kvar, medan C och L sparar in även på det området.

Centerpartiet anser att man istället använder delar av den satsningen till att förstärka den egna politiska bebisen, ”det gröna avdraget”, med 75 miljoner kronor under nästa år. Samtidigt utvidgas nämligen ändamålsbeskrivningen till att även omfatta energieffektiviseringsåtgärder.

– Vi vill hitta en annan modell för hur vi stimulerar företagen till att vidta åtgärder, säger Rickard Nordin.

Hos C hämtar man då inspiration från tankesmedjan Fores, och lägger fram ett förslag på att utreda och införa ett system med miljöavskrivningar från år 2024.

– Vi upplever det som effektivare rent ekonomiskt. Systemet som vi skissar på är att du som företag får göra snabbare avskrivningar för miljöinvesteringar. Det intressanta är också då att vi flyttar energieffektiviseringen från en miljöåtgärd till att också bli en skatteåtgärd, vilket leder till att det kommer högre upp på dagordningen och fler avdelningar på ett företag blir intresserade av det, fortsätter Nordin.

Login