Energieffektiviseringstöd får grön stämpel – trots liten klimatnytta

En av de större posterna när Sverige ska räkna ihop levererad klimatnytta i återhämtningsplanen kommer från det nya energieffektiviseringsstödet. Men i praktiken bedöms reformen leverera få utsläppsminskningar eftersom utsläppen från uppvärmning är låga i Sverige.

Arbetet med att ta fram en svensk återhämtningsplan har tagit längre tid än först planerat. Men väl på plats så verkar det enligt Altingets uppgifter som om den kan flyga utan större omarbetningskrav från EU-kommissionen. Därmed kan Sverige troligen hämta hem de 34 miljarder som man tilldelats som bidrag.


Det är dock en av de centrala posterna som redan innan start hänger löst, vilket gör att beloppen i återhämtningsplanen kanske inte håller hela vägen. 

Det omstöpta energieffektiviseringsstödet till flerbostadshus var nämligen försenat redan när remissen skickades ut i våras. Detta efter omfattande gemensamberedning på Regeringskansliet, enligt Altingets uppgifter.

Nu ser det troligen ut som att stödet på totalt 900 miljoner i år – som var tänkt att dra igång vid halvårsskiftet – skjuts fram ytterligare, för att vara igång den första oktober.

Login