Energikommissionen vill effektivisera svensk industri

SLUTBETÄNKANDE. Programmet för energieffektivisering i industrin ska återupplivas, föreslår Energikommissionen. Det behövs för att nå målet om att effektivisera energianvändningen med 50 procent till år 2030.

Den parlamentariska energikommissionen vill återuppliva programmet för effektivisering i industrin. Detta för att nå målet om att Sverige år 2030 ska ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. Ett mål som regeringspartierna, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna enades om i slutet av november. Det var en följd av energiöverenskommelsen som blev klar i början av sommaren.

Programmet lades ner på grund av förändringar i EU:s statsstödsregler, men Energikommissionen anser att Sverige nu bör hitta ett sätt att stödja energieffektivisering i industrin – utan att det går på tvärs med EU:s regler. Det förklarade kanslichefen Bo Diczfalusy när han, tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan (S), presenterade kommissionens slutbetänkande (SOU 2017:2) vid en pressträff på måndagen.

LÄS OCKSÅ: Fem partier enade kring energieffektivisering

Login