Energilag kan gå igenom tack vare C

ENERGI. Allianspartierna är arga på olika saker i regeringens lagförslag om elcertifikatssystemet. Det kan hjälpa regeringen att tråckla sin proposition genom riksdagen.

Regeringspartierna ser ut att kunna lotsa lagförslaget om ändringar i elcertifikatssystemet förbi riksdagens lömska grynnor och skär. Detta genom att det parti som har varit argast av alla – Centerpartiet – väljer en egen väg och inte lägger någon motion tillsammans med allianskamraterna.

Centerpartiet är, som Altinget tidigare har skrivit, upprörda över regeringens planer på att minska skatteundantagen för förnybar el. Därför säger Centerpartiet nej till punkten i lagförslaget om att godkänna avtalet med Norge – Sverige och Norge har en gemensam elcertifikatsmarknad. Centerns kritik mot det ändrade avtalet med Norge är att Sverige lovar att ta bort skatteundantagen för vindkraften på begäran från grannlandet som anser att det stör marknaden.

Att ändra vindkraftens skatteförutsättningar stör inte Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, tvärtom. Även Sverigedemokraterna välkomnar detta, enligt Mattias Bäckström Johansson som anser att det är orimligt att exempelvis kommuner kan komma undan energiskatt genom att köpa andelar i vindkraftverk som kan vara placerade i en helt annan del av landet.

Login