EU-kommissionen går ut hårt i förslag om koldioxidtullar

Det ser det ut som EU-kommissionen vill gå fram med ett mer omfattande förslag för koldioxidtullar än vad som tidigare var väntat. Det kan leda till ännu mer omfattande protester från unionens handelspartners.

I ett läckt utkast av förslaget till gränsjusteringsmekanism, som nu gemensambereds inom EU-kommissionen, syns de grova dragen på den unika lösningen som unionen är i färd med att testa. 

Även om fortsatt mycket kan förändras före den planerade lanseringen den 14 juli, så lär den grundläggande skissen att försöka ”spegla utsläppshandeln” att överleva. Och från parter som har följt ärendet är det inledande budet klart. 
– Huvudmodellen är ungefär det som vi förväntar oss, säger Henrik Isakson, Svenskt näringslivs handelsexpert, till Altinget och fortsätter:
– Men jag är uppriktigt förvånad över att det är så långtgående förslag. 

{{factbox:2587:R}}Genom att alla de aktuella sektorerna i förhandsdiskussionerna tas med från start – samtidigt som alla importerande länder får samma villkor och införandet sker så snabbt – sätter EU-kommissionen ribban oväntat högt, enligt Isakson. 

– Det är lite som chockterapi. Men jag tänker att de kanske går ut hårt, för att sedan vänta sig att det blir ett något mer realistiskt förslag som lämnar förhandlingarna, säger han.

Login