EU-mål: Här är arterna på den svenska VIP-listan

Sverige lovar att förbättra statusen för 14 arter och 9 naturtyper – bland annat järv och klockgroda – i sitt åtagande för att nå målen i EU:s strategi om biologisk mångfald till år 2030. Men löftet innebär inte ökat tempo och Naturvårdsverket bedömer att åtgärderna främst genomförs de tre sista åren.

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten lade i november fram förslag till regeringen på tre möjliga vägar för Sverige i arbetet med att leva upp till målen i EU:s strategi för biologisk mångfald. Den högsta nivån av de tre alternativen utgick från det som krävs för att nå målen inom Sverige.

Men regeringen pekade ut den lägsta nivån, vilken utgår från att tempot inte ska växla upp jämfört med det arbete som redan pågår, utifrån nivån på anslagen år 2021.

Helene Lindahl är projektledare på Naturvårdsverket. Hon påpekar att inlämningen av de preliminära åtagandena är en del av en längre process. Nästa steg är EU-kommissionens arbete med att analysera om summan av medlemsländernas löften räcker för att uppnå målen i den gemensamma strategin. {{factbox:4625:R}}

Login