EU-öppningar för skogsbruk inte tillräckliga för LRF

Flera förändringar har förts in i taxonomin i linje med den svenska skogsägarintressen. Men ännu är LRF Skogsägarna inte nöjda. De vill dock inte gå så långt som miljöintressena, som gemensamt begärt att skogen ska lyftas ut ur första lagtexterna.
– Där är vi inte, men vi accepterar inte det som är där, säger Lennart Ackzell, internationell samordnare.

På onsdag är det sagt att EU-kommissionen ska anta de första detaljreglerna inom taxonomin, över fyra månader efter att den första deadline har passerats, och bara några månader innan reglerna ska börja gälla vid årsskiftet.

Steg för steg har förändringar införts på flera områden som svenska skogs- och bioenergiintressen irriterat sig på. Och ytterligare punkter som tidigare har väckt oro hos LRF Skogsägarna är borttagna i det senaste utkastet  som läcktes ut på måndagen.

{{quote:7388:L}}Fortsatt står dock en omtvistad formulering kvar om att skogsinvesteringar, och därmed i slutändan också skogsbrukare över 25 hektar, måste kunna lägga fram en ”klimatbidragsanalys” som visar att kolsänkan bibehålls eller ökar inom 30 år, för att räknas som hållbara enligt taxonomins klimatregler. Det köper inte Lennart Ackzell, internationell samordnare på LRF Skogsägarna.

– Hela kolskuldsresonemanget är ju fel ute. Det är ju fortsatt ökad nettoinlagring på totalen som är det centrala.

Det är fortsatt inte helt klart hur denna formulering ska uttolkas, utifrån vad och vem det är som faktiskt ska redovisa ett nettoöverskott i relation till ett baslinjescenario. Klart står dock att det inte går att redovisa ett nettoplus på områdesnivå för en mindre skogsbrukare med dagens vanligast förekommande kallhyggesmodell.

Login