EU-regler sätter käppar i hjulet för vindkraft

SKATTER. EU:s regler för statligt stöd till företag gör att vindkraftverk inte säkert får del av den lägre fastighetsskatt som gäller för vindkraften. Regeringen kommer att analysera frågan, lovar finansminister Magdalena Andersson i ett svar på en fråga från riksdagsledamot Rickard Nordin (C).

Medan andra anläggningar för elproduktion betalar 0,5 procent av taxeringsvärdet i fastighetsskatt är skatten för vindkraftverk 0,2 procent. Rabatten på fastighetsskatten räknas som ett statligt stöd, som enligt EU-reglerna inte får vara på mer än 200 000 euro sammanlagt på tre år. Ett företag som kommer upp i mera stöd än så måste i stället betala den högre fastighetsskatten, har Skatteverket slagit fast i ett ställningstagande.

Regeringen ska analysera vilka effekter Skatteverkets ställningstagande får för målet att öka utbyggnaden av den förnybara elproduktionen, skriver finansministern i sitt svar.

Det pågår också en utredning om fastighetsskatt på bland annat vindkraftverk som ska vara klar i april nästa år. Men utredningen ska inte föreslå några ändringar av skattesatserna.

Login