Fastighetsbranschen vill inte ha strandskyddsförslag

Den politiska framtiden för strandskyddsöverenskommelsen är osäker. Flera representater för fastighetsbranschen säger samtidigt till Altinget att man inte vill inte se reformen bli verklighet.
– För bostadsbyggandet som helhet ser vi inte att överenskommelsen kommer vara gynnsam, säger Anna Broman, Byggföretagen.

När utredningens förslag presenterades förra våren var flera av remissinstanserna samstämmiga. Skärpningarna som efterfrågats i utredningsdirektiven hade inte levererats i tillräcklig utsträckning. Det gjorde bland annat att Miljöpartiets företrädare talade om att ”utredningens förslag inte går att genomföra”.

Men efter att förhandlingarna mellan Centern och regeringspartierna nu avslutats och lagrådsremissen presenterats är tongångarna annorlunda. Bland annat föreslås det skärpta krav på detaljplanering i tätbebyggda områden för att eventuell strandnära utbyggnad ska kunna vara aktuell.

Särskilt för tätorter med fler än 40 000 invånare är det en uttalad ambition att skruvarna ska dras åt. Samtidigt föreslås flera lättnader i områden utanför tätbebyggelse, i linje med flera delar av den tidigare utredningens förslag.  

Login