Federley förutspår konfliktfyllt arbete i VW-kommitté

INTERVJU. Fingerpekande bör inte vara Volkswagen-kommitténs huvudsakliga uppgift, menar EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). Men delade meningar om ansvarsutkrävande bäddar för konflikt i kommittén.

I torsdags hölls det första mötet i EMIS, den parlamentariska undersökningskommitté som har till uppgift att utreda och klarlägga bristerna i kontrollen av utsläppstest som uppdagades i och med VW-skandalen i september förra året.

Kommitténs uppgift är att granska varför EU-kommissionen och medlemsstaterna misslyckades med att säkerställa att testerna gick rätt till. Man ska bland annat titta på hur relationen mellan industrin och de europeiska institutionerna har sett ut och vilken vetskap som rådet och kommissionen har haft om användningen av metoder för att manipulera testresultat.

– Det är ingen domstol och det är ingen häxprocess utan vi ska försöka utröna vad var det som gick fel och vad var det för regler som låg till grund för att det gick fel, säger Fredrick Federley (C) till Altinget.

Login