Fem partier driver på för att flytta ut trålgränsen

Oron för Östersjöns strömming är stor i miljö- och jordbruksutskottet – totalt fem partier har nu lagt förslag om att riksdagen ska driva på för att flytta ut trålgränsen. Men Socialdemokraternas Markus Selin är kritisk. ”Hållbara fiskebestånd är mer komplicerat än en flyttad trålgräns” säger han till Altinget.

I början av sommaren lämnade fyra partier i miljö- och jordbruksutskottet – M, MP, V och L – in varsitt utskottsinitiativ om situationen för fiskebestånden i Östersjön. Efter sommaren kom även ett från SD. Det alla fem partierna har gemensamt är att de vill att riksdagen trycker på, genom ett tillkännagivande till regeringen, för att trålgränsen ska flyttas ut, från fyra nautiska mil till tolv.

– Flera av oss vill även att man inte fortsätter ge undantag till stora fartyg att tråla innanför gränsen, säger Elin Segerlind (V) till Altinget.

De fem utskottsinitiativen från partierna kan sägas vara en seger för miljöorganisationen Sportfiskarnas kampanj Rädda strömmingen, kampanjen pågick under maj och juni månad. Andreas Ollinen är kommunikationschef på Sportfiskarna. Enligt honom är en utflyttning av trålgränsen den mest akuta åtgärden som organisationen driver vad gäller strömmingsbestånden.

Login