Finansinspektionen tror bankerna klarar miljöarbetet

FINANSMARKNAD. Bankernas öppenhet kring vilken roll miljöaspekter spelar när företag får låna pengar bör bli större, enligt Finansinspektionen. Men politiken bör hålla sig utanför så mycket som möjligt.

Bankerna tar redan i dag hänsyn till miljöperspektivet vid kreditgivning till företag. Det konstaterar Finansinspektionen i en rapport till regeringen. I framtiden bör dock bankernas öppenhet kring miljö- och hållbarhetsperspektivet i kreditgivningen öka, anser Finansinspektionen.

Det kan ske genom hållbarhetsredovisningen eller på något annat sätt som gör att kunder, investerare och andra intressenter kan skapa sig en bild av vilken ambitionsnivå som banken har och hur miljöperspektivet finns med vid kreditgivningen.

Men den ökade transparensen bör inte åstadkommas genom reglering i första hand, utan genom att branschen tar eget initiativ i den riktningen. Skulle sådana initiativ utebli, eller vara för svaga, då kan reglering bli aktuellt. En sådan reglering skulle falla på regeringen, eftersom Finansinspektionen inte har de rättsliga befogenheterna för det, enligt rapporten.

Login