Finansmarknaden slipper ta ökat värdekedjeansvar – för stunden

Fair Finance Guide och dess kollegor runt om i EU beklagar att trycket från dem och delar av finansmarknaden inte räckte hela vägen när Due diligence-reglerna slutförhandlades. Dagens ramar anses inte räcka. ”Du kan nu ha 60 procent hållbart, men 40 procent Mordor”, säger Jakob König vid Fair Finance Guide.

Europeiska företag som har en årlig nettoomsättning över 150 miljoner och fler än 500 anställda ska se till att få kontroll på sina värdekedjor, och samtidigt kunna utkrävas ansvar av personer som drabbats.

Det är det övergripande budet i regelverket som precis förhandlats klart på EU-nivå. Därtill ska samma bolag också ta fram och implementera klimatplaner, ett förslag som likt industriutsläppsdirektivets regler syftar till att få den privata sektorn att bidra till de mål som unionen enats om.

Grundribban för att kvala in är samtidigt lägre för företag i särskilda högrisksektorer, exempelvis gruvor och jordbruk, där 250 anställda och 40 miljoner euro i nettoomsättning räcker för att kvala in. Därtill omfattas även icke-europeiska företag, men då utifrån hur mycket de omsätter i unionen.

Login