Fiskeavtal och ekonomi får Sverige rösta nej i EU

EU. Diskutabla fiskeavtal med länder utanför EU är en av de ytterst få frågor som får svenska ministrar att säga nej vid beslut i ministerrådet. Det visar Altingets genomgång.

Under de två decennier som Sverige har varit EU-medlem har regeringen, oavsett politisk färg, haft samma strategi i rådet: att förhandla för att få ett resultat som gynnar både svenska och europeiska intressen. Men när det inte det har gått har Sverige röstat nej eller avstått. EU:s ministerråd hanterar hundratals lagstiftningsärenden varje år. Men omröstningar är ovanliga, eftersom målet är att förhandla för att få en lösning som alla kan leva med.

Att det är numera är en S-MP-regering som representerar Sverige i ministerrådets olika konstellationer har inte inneburit något större skillnad när det gäller på vilka politiska områden som nej-rösterna faller. Svenska regeringar, oavsett partifärg har, följt samma linje och i de fall ministrar valt att rösta nej så gäller det framförallt jordbruks- och fiskepolitiken samt EU-budgeten.

Det är frågor där det svenska partisystemet är tämligen enigt i sin kritik: stora bidrag och en för expansiv eller bristfällig EU-budget.

Login